Porady

Proste przysmaki na upalne dni

  • By
  • 15 czerwca 2018
sałatka letnia

Lato za pasem, a pogoda coraz częściej zdaje się mówić, że nasz klimat to już prawie tropiki. Powiem szczerze, że ja średnio znoszę tego rodzaju pogodę. Nie przepadam za upalnymi dniami, parującym asfaltem i brakiem jakiejkolwiek możliwości ochłody, ale to i tak lepsze od znienawidzonej przeze mnie jesiennej pluchy. Odkąd mieszkamy we własnym domu, trochę bardziej niecierpliwie czekam na lato, ale to i tak jeszcze nie powód, żeby cieszyć się z tej pory roku jak dziecko. No, chyba że jestem nad Morzem Śródziemnym ;).

Z racji tej przytłaczającej pogody, coraz częściej zdarza mi się wymyślać dla moich bliskich przysmaki, które okazują się być idealnym rozwiązaniem na tego typu aurę. Staram się praktycznie codziennie wymyślać coś nowego z pobudek czysto egoistycznych – po prostu bardzo lubię wszystko, co jest zimne. Taki feler ;).

Moim ulubionym przysmakiem stały się zmiksowane ostatnio lody waniliowe z kawałkami banana. Do ich zmiksowania świetnie nadają się blendery, które zrobią z nich jednolitą masę. Wszystko można polać sosem czekoladowym i dodać trochę orzechów. Przyznam się szczerze, że ostatnio jadam właściwie tylko to, choć bardzo mi wstyd. Obiecuję mocne postanowienie poprawy.

Byłoby ono zdecydowanie prostsze, gdyby nie mój ostatni pomysł polegający na notorycznym podawaniu mojej rodzinie gofrów z lodami truskawkowymi, truskawkami i bitą śmietaną. Nie da się ukryć, że sezon truskawkowy trzeba wykorzystać w pełni i szybko się nim nacieszyć. Owszem, mogłabym zrobić z nich coś zdrowszego, ale to rozwiązanie jest zdecydowanie najsmaczniejsze, przynajmniej dla mojej rodziny.

Sytuację ratuje jedynie „pseuchochlodnik”, jak to określił ostatnio mój znajomy z Ukrainy. Nie wiem, o co mu chodzi, bo dla mnie jest to najwspanialszy z chłodników. Gotuję warzywa – jakie tylko mi się zamarzą (głównie brokuły, kalafior i OCZYWIŚCIE buraki). Na wystudzone pyszności wylewam około dwóch litrów kefiru, wszystko przyprawiam i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Podaję danie z jajkiem i duuużą ilością koperku, pycha!

 

A Wy? Jakie macie ulubione przysmaki?

No Comments Found

Leave a Reply