Polska dobrze smakuje

  1. PDS

    „Polskie gąski i półgęski”

    Jeszcze nie tak dawno Polska słynęła z najlepszych gęsi w Europie. Dziś próżno szukać gęsiny w sklepach i na polskich stołach. Ale są miejsca, w których gęsi i półgęski są nie tylko przysmakiem, ale i dumą regionu. Zobacz więcej >>

  2. PDS

    „Soczysta wołowina spod Lubawy”

    Czy wyobrażacie sobie Państwo stado 140 sztuk polskich czerwonych krów żyjących na zupełnej wolności. Takie bydło można spotkać w Polsce, na Warmii, pod Lubawą. Zobacz więcej >>

  3. PDS

    „Wędzona sielawa i jej koleżanki – na wielkim szlaku mazurskich ryb”

    Jeśli sandacz jest królem mazurskich jezior to niewątpliwą królową jest sielawa. Sielawę odławia się codziennie, a same odłowy trwają zwykle od czwartej do dziewiątej przed południem. Zobacz więcej >>

  4. PDS

    "Starka bardzo warta, czyli najstarsza wódka w Polsce"

    Starka to skarb Szczecina, który jest ukryty dosłownie głęboko pod nogami mieszkańców tego miasta. Królestwo starki to ciągnące się pod ziemią piwnice z wielkimi beczkami, mieszczącymi nawet po 12 tysięcy litrów trunku, który leżakuje tu nawet 50 lat. Zobacz więcej >>

  5. PDS

    "Ze śledziem na ty – szczecińskie noce śledziożerców"

    Śledź jest w Polsce chyba najbardziej ukochaną rybą. W najbliższym odcinku „Polska dobrze smakuje” zrobimy wszystko, aby Szczecin przestał kojarzyć się z paprykarzem, a zaczął z nocami śledziożerców.Zobacz więcej >>

  6. PDS

    "Polski Jaś Fasola – Fasola z Doliny Dunajca”

    Fasola jest znana od czasów starożytnych. Do Europy przywędrowała wraz z innymi odkryciami Krzysztofa Kolumba, a w Polsce początki jej popularności wiążą się z królową Boną. Polskie królestwo fasoli rozciąga się w okolicach Rożnowa. Zobacz więcej >>

  7. PDS

    "Cała prawda o oscypku – pasterska dola Wojtka Komperdy”

    W tym odcinku odwiedzamy bacówkę Wojtka Komperdy w Pieninach nad zalewem Czorsztyńskim. Jeszcze pięć lat temu na Podhalu było 250 tysięcy owiec, dziś pozostało ich około 40 tysięcy. Zobacz więcej >>

  8. PDS

    „Krągłe i gładkie sery z Wiżajn”

    W najbliższym odcinku naszego magazynu „Polska dobrze smakuje” wędrujemy do polskiego bieguna zimna, miejscowości Wiżajny i Rutki Tartak, na pięknym Pojezierzu Suwalskim, którego sercem jest jezioro Hańcza ... Zobacz więcej >>

  9. PDS

    „Czar Kaszub i kozie sery Romana Sidorkiewicza”

    W najbliższym odcinku opowiadamy historię rodziny Sidorkiewiczów, którzy kiedyś żyli życiem wielkomiejskiej rodziny. Po zakupie kaszubskiego siedliska pod Bytowem, zaczęli produkować kozie sery ... Zobacz więcej >>

  10. PDS

    „Nalewki mistrza Hieronima z Torunia”

    W najbliższym odcinku magazynu „Polska dobrze smakuje” opowiemy o znamienitych nalewkach, wytwarzanych przez Hieronima Błażejaka z Torunia, zdobywcę wielu nagród i wyróżnień za swoje niepowtarzalne produkty. Zobacz więcej >>

  11. PDS

    „Świąteczne wypieki - baby i mazurki Zdzisława Bartelaka”

    Jeszcze nie tak dawno jedną z tradycji wpisujących się w obchody Wielkiego Tygodnia, poprzedzającego Wielkanoc, było rodzinne przygotowywanie wypieków – dzieci piekły baranki, kobiety mazurki, a mężczyźni pomagali wyrabiać ciasto na drożdżowe baby wielkanocne ... Zobacz więcej >>

  12. PDS

    „Kiełbasa lisiecka Staszka Mądrego”

    Bohaterem tego odcinka jest pan Stanisław Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej pod Krakowem, producent najsłynniejszej w Polsce kiełbasy lisieckiej oraz polędwicy w ziołach. Ten ceniony w Polsce i zagranicą produkt powstaje w słynącej z pięknych widoków podkrakowskiej jurze. Zobacz więcej >>

  13. Chleb nasz powszedni

    „Chleb nasz powszedni - Młyn Hillarów i piekarnia Stratenwerthów”

    W najbliższym odcinku magazynu „Polska dobrze smakuje” opowiadamy o produkcie, który wydaje się najbardziej powszedni i bliski każdemu – o chlebie. W Polsce wypieka się około 200 rodzajów chleba i pod tym względem jesteśmy wyjątkowi na skalę światową... Zobacz więcej >>

  14. PDS

    „Łowcy bałtyckich smaków – rybacy z Trójmiasta”

    Ten odcinek naszego magazynu o niezwykłych polskich produktach regionalnych, ludziach, którzy pomagają je ocalić oraz pięknych zakątkach Polski poświęcony będzie rybakom z Orłowa i Sopotu ... Zobacz więcej >>

  15. PDS

    „Miody pitne Macieja Jarosa spod Tomaszowa Mazowieckiego”

    Pierwszy odcinek naszego cyklu opowiada o miodach pitnych Macieja Jarosa spod Tomaszowa Mazowieckiego. Magazyn będzie emitowany co dwa tygodnie w soboty około południa. Zobacz więcej >>