Polska dobrze smakuje

  1. PDS

    „Soczysta wołowina spod Lubawy”

    Czy wyobrażacie sobie Państwo stado 140 sztuk polskich czerwonych krów żyjących na zupełnej wolności. Takie bydło można spotkać w Polsce, na Warmii, pod Lubawą. Od wiosny do jesieni stado przemieszcza się po wielkim dzikim pastwisku zupełnie swobodnie. Bydło polskie czerwone wywodzi się od bydła krótkorogiego, rasy, która rozprzestrzeniła się w Polsce w XVI wieku. Pomysł takiej hodowli zrodził u Państwa Agnieszki i Piotra Rumianów jako recepta na oryginalne i interesujące życie.

    Siekany tatar z takiej wołowiny jest wprost niewyobrażalnie smaczny, jeśli oczywiście smaku tego wspaniałego mięsa nie zabije się zbyt dużą ilością przypraw. A to dopiero przystawka. Kolejną potrawą serwowaną w tym odcinku naszego magazynu „Polska dobrze smakuje” jest ozór wołowy podawany w sosie chrzanowym. A wszystkie wysiłki kulinarne z udziałem wołowiny z polskich czerwonych krów wieńczy prawdziwy, pachnący, lekko krwisty stek. Można oszaleć.