Polska dobrze smakuje

  1. PDS

    „Łowcy bałtyckich smaków – rybacy z Trójmiasta”

    Ten odcinek naszego magazynu o niezwykłych polskich produktach regionalnych, ludziach, którzy pomagają je ocalić oraz pięknych zakątkach Polski poświęcony będzie rybakom z Orłowa i Sopotu, którzy niezrażeni przemysłowym rybołówstwem codziennie w nocy wypływają w morze swoimi kutrami i łódkami rybackimi. Owocem ich ciężkiej pracy są wspaniałe dorsze, flądry i inne ryby, które dziko żyją jeszcze w Bałtyku.

    Poznamy ich pracę, nasza kamera będzie towarzyszyć im na morzu, a wieczorem prowadzący program, Jacek Szklarek, szef ruchu Slow Food w Polsce, zaprosi rybaków na kolację, której głównym daniem będzie świeży dorsz. Będzie można również przekonać się, że polskie kurorty nadmorskie – nawet poza sezonem – są niezwykle klimatyczne i piękne.