Polska dobrze smakuje

  1. Chleb nasz powszedni

    „Chleb nasz powszedni - Młyn Hillarów i piekarnia Stratenwerthów”

    W najbliższym odcinku magazynu „Polska dobrze smakuje” opowiadamy o produkcie, który wydaje się najbardziej powszedni i bliski każdemu – o chlebie. W Polsce wypieka się około 200 rodzajów chleba i pod tym względem jesteśmy wyjątkowi na skalę światową. Nasza polska specjalność to chleby na naturalnym zakwasie oraz chleby z mąki żytniej.

    W naszym programie wędrujemy najpierw do miejscowości Tuczki, koło Działdowa, na przepięknym Pojezierzu Welskim, do młyna wodnego państwa Małgorzaty i Piotra Hillarów, w którym miele się – jak mówią fachowcy – najlepsze mąki w Polsce. Kolejnymi naszymi bohaterami tego odcinka są państwo Ewa i Peter Stratenwerth, Polka oraz Szwajcar, mieszkający w miejscowości Grzybów, w okolicach Płocka, którzy wypiekają jeden z najbardziej poszukiwanych chlebów w Polsce, chleb „Hruby”.

    Na koniec pokazujemy, jak wykorzystywać chleb w naszym jadłospisie, w naszej kuchni. Czy chleb musi być tylko podstawą kanapek, czy może nam posłużyć do przygotowania innych, znakomitych potraw?