Przepisy Kulinarne

3 przepisy na pyszne soki

  • By
  • 12 czerwca 2018
soki przepisy

Jak już pewnie wspominałam, nie jestem mistrzynią kulinarną i pewnie nigdy nie będę, ale chciałam się z Wami dzisiaj podzielić moim całkiem niedawnym odkryciem, które w znaczmy sposób zrewolucjonizowało moją dotychczasową dietę.

Jakiś czas temu dostałam w prezencie od przyjaciół dość nietypowy prezent. Trochę byłam nim… zaskoczona, bo sokowirówki nigdy nie należały do mojej listy życzeń i jakoś nie byłam w stanie sobie wyobrazić, że tego rodzaju sprzęt mógłby być potrzebny w moim życiu, ale wszystko się zmieniło wraz  z pierwszym przygotowanym przeze mnie sokiem. W tym momencie jestem już w tej kwestii „małym ekspertem” i w tym poście mam zamiar się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami, które nie tylko są witaminowymi bombami, ale też cudownie smakują.

 Sok Cornage

  • Ok. 3 kg jabłek,
  • 1,5 kg mandarynek,
  • 3 średniej wielkości marchewki

Wszystko to wsadzamy do sokowirówki „et voila” – pyszny napój gotowy. Ja zawsze dodaję jeszcze niecałą łyżeczkę cynamonu, ale jest to kwestia zupełnie dobrowolna i zależna od indywidualnego gustu kulinarnego.

Sok multiwitamina

Zawiera w sobie naprawdę sporo cennych witamin, a do tego smakuje cudownie. Przepis też jest bardzo prosty, bo w sumie ogranicza się tylko do naszej fantazji. Ja podam tutaj mój przykładowy spis owoców, ale możecie go udoskonalić o co tylko chcecie:

  • Ok. 1 kg jabłek
  • 3 – 4 marchewki
  • 2 średnie banany
  • 2 nektarynki

Wszystko to w tradycyjny sposób wrzucamy do machiny, a później rozkoszujemy się zdrowym, gęstym i pożywnym sokiem z cudowną pianką, która stanowi mój ulubiony element.

 

Sok jabłkowy

Teraz czas na coś dla mnie nietypowego, mianowicie o sok jabłkowy, który przyrządzam na zimę. Muszę przyznać, jest boski. A do tego prosty – co jest najważniejszą jego zaletą. Wystarczy w zasadzie tylko jeden składnik:

  • Jabłka (według mnie najlepiej sprawdzają się tutaj zwyczajne antonówki, ponieważ chyba tylko one są dostatecznie soczyste)
  • Cukier (wedle gustu)

Przygotowanie również jest banalne. Robimy zwyczajny sok jabłkowy, następnie zagotowujemy go (należy pamiętać o zdjęciu piany!), dodając odpowiednią ilość cukru i przelewamy przez sito. Gorący płyn przelewany do wyparzonych szklanych butelek, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Nic prostszego i nic bardziej pysznego, obiecuję!

 

A Wy, macie jakieś swoje ulubione patenty? Chętnie nauczę się nowych rzeczy. Dawajcie znać!

No Comments Found

Leave a Reply